Wykorzystanie w kuchni
Marakuja doskonale nadaje się na sok, jest również znakomitym dodatkiem do koktajli, lodów i jogurtu. To właśnie z mlecznymi deserami komponuje się najlepiej, wzbogacając je swoim słodkim smakiem. Raczej nie nadaje się do wypieków, chyba, że jest to np. sernik na zimno czy przestudzona beza, gdzie występuje w roli polewy. Można użyć jej też do przygotowania sosu do dań mięsnych. Warto przygotować z niej również przetwory np. dżem. Przepis jest wyjątkowo prosty.
Składniki:2 marakuje, 4 brzoskwinie, 150 g cukru, 1/2 łyżeczki domowego cukru waniliowego.
Przygotowanie:brzoskwinie obrać i usunąć pestki, a następnie pokroić w kostkę. W małym rondelku zagotować brzoskwinie z 2 łyżkami wody i gotować na małym ogniu przez 10 min pod przykryciem, mieszając raz po raz. Gdy zmiękną i puszczą sok dodać cukier, miąższ z marakui i cukier waniliowy. Doprowadzić d wrzenia, a następnie na średnim ogniu gotować pół godziny, często mieszając. Gotowy, gęsty dżem przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręcić. Można dodatkowo pasteryzować wyrób.