Marakuja dla zdrowia, smaku i urody
Egzotyczna passiflora
Inaczej zwana passiflorą to owoc nie tylko smaczny, ale i upiększający.
Tropikalne owoce coraz częściej i łatwiej kupić w polskich sklepach. Jednym z produktów, na który warto zwrócić uwagę jest marakuja, zwana inaczej passiflorą. Owoc ten pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie największymi jego producentami są takie kraje jak: Kolumbia, Ekwador, Brazylia i Peru. Nazwa "marakuja" ma swoje korzenie w indiańskim słowie marau-ya, oznaczającym smakołyk, który je się jednym haustem. Inne jej określenie to męczennica jadalna, a wzięło się ono najprawdopodobniej z opisu kolonizatorów, którzy w jej strukturze i formie kwiatów widzieli koronę cierniową Chrystusa, a następnie skojarzyli to z jego pasją i cierpieniem. Jak jeść marakuję, co znajdziemy w jej składzie i jak użyć jej kuchni?