ycipk-3rlnbi
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
dieta

Matki karmiące źle się odżywiają

Za mało żelaza, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A i E, a także zbyt duże spożycie białka - orzekli hiszpańscy naukowcy, którzy analizowali skład mleka matek karmiących piersią. Jak informuje serwis EurekAlert, odpowiedniej diety nie stosuje około 94 proc. matek.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Matki karmiące źle się odżywiają
(Jupiterimages)
ycipk-3rlnbi

Za mało żelaza, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A i E, a także zbyt duże spożycie białka - orzekli hiszpańscy naukowcy, którzy analizowali skład mleka matek karmiących piersią. Jak informuje serwis EurekAlert, odpowiedniej diety nie stosuje około 94 proc. matek. Jose Luis Gomez Llorente i Cristina Campoy Folgoso z Wydziału Pediatrycznego Uniwersytetu Granady pobrali 100 próbek mleka od 34 karmiących matek z prowincji Granada i Almeria. Przez trzy dni przed pobraniem próbek matki wypełniały kwestionariusze, w których dokładnie informowały o tym, co jadły.

Jak twierdzą naukowcy, sposób odżywiania 94 proc. kobiet odpowiadał diecie hipokalorycznej (niskokalorycznej), co było związane głównie z małą ilością spożywanych tłuszczów. Ilość białka przewyższała natomiast zalecane dzienne spożycie. U 88 proc. matek zaobserwowano niedobór witaminy A, a u 99 proc. niedobór witaminy E. Co więcej, 94 proc. matek nie dostarczało swojemu organizmowi wystarczająco dużo żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Analiza zawartych w mleku kwasów tłuszczowych wykazała, że najczęściej spotykany był kwas oleinowy, który jest składnikiem oliwy z oliwek.

Llorente podkreśla, że dla zdrowych noworodków mleko matki jest najlepszym pokarmem. Oprócz składników odżywczych dostarcza dziecku niezbędne kwasy omega 3 i omega 6, w tym kwas arachidonowy (AA) i dokozaheksaenowy (DHA). Ten ostatni ma szczególne znaczenie dla rozwoju kognitywnego dziecka. Niedobór DHA może doprowadzić do osłabienia centralnego układu nerwowego, a także zwiększać ryzyko alergii i atopii.

- Matki karmiące piersią mogą w znaczącym stopniu polepszyć skład swojego mleka, jeśli zaczną stosować się do międzynarodowych rekomendacji dotyczących odpowiedniej dla nich diety - mówi badacz.

* PRAWDY I MITY O ROZSZERZANIU DIETY NIEMOWLAKA*

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3rlnbi