PROSTA UPRAWA NAWET W KAWALERCE!
Mini zieleninę można kupić w sklepie, ale jeśli chcesz mieć pewność, że jesz w pełni wartościowy produkt, który powstał bez użycia chemii, posadź ją samodzielnie! Zaletą mini zieleniny jest również to, że może ją uprawiać naprawdę każdy. Nie musicie mieć ogromnego ogrodu czy szklarni, by wyhodować własne, zdrowe i pozbawione chemii rośliny. Wystarczy okno, odrobina światła, pojemnik z ziemią i nasiona. Czas oczekiwania na pierwsze zielone roślinki to zaledwie dwa tygodnie po wykiełkowaniu! Dodatkowym atutem jest też to, że możecie uprawiać je przez cały rok!
Jakie pędy można jeść i uprawiać na naszych parapetach? Roślin jest mnóstwo, ale te najpopularniejsze i też najciekawsze pod względem smaku i wyglądu to: szczypiorek, pędy buraka liściastego, kapusty czy tradycyjnego buraka. Warto wypróbować też kolendrę, miętę czy pietruszkę. Świetnie sprawdzi się też rzodkiewka, słonecznik, jarmuż, seler czy marchew. Znawcy smaków polecają również koper włoski czy bazylię.
Teraz uprawianie mini zieleniny krok po kroku:
1. Umieść w płaskim pojemniku około 2,5-3 centymetrów ziemi doniczkowej. Możesz zrobić to używając na przykład głębszej tacy.
2. Następnie rozsiej nasiona roślin, zwracając uwagę na to, by były rozłożone równomiernie na całej powierzchni pojemnika.
3. Przykryj nasiona niewielką warstwą ziemi
4. Spryskaj ziemię wodą za pomocą zraszacza do kwiatów
5. Umieść tacę na parapecie lub w miejscu dobrze naświetlonym
6. By przyśpieszyć wzrost, umieść na pojemniku podziurkowaną folię spożywczą. Dzięki temu roślinki szybciej wykiełkują. Pamiętaj o dziurkach!
7. Zraszaj glebę w pojemniku kilka razy dziennie. Nie podlewaj silnym strumieniem, ale mgiełką wody, tak by gleba była wilgotna.
8. Gdy roślinki osiągną około 8-10 centymetrów, mini zielenina jest gotowa do spożycia! Zwykle dzieje się to po dwóch tygodniach, ale oczywiście zależy to od rodzaju rośliny.