Mini zielenina - nowy zdrowy trend na naszych talerzach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Nagel

/ 7Jest mini, ale daje efekt maksi!

Obraz
© 123RF.COM

Na naszych talerzach pojawiają się coraz częściej, stanowiąc ciekawą alternatywę dla klasycznych sałat czy innych warzyw. Jednak mini zielenina – bo o niej mowa – to nie tylko świetny pomysł na ozdobienie talerza, ale też bogactwo smaków i składników odżywczych!

Mini zielenina zasobna jest nie tylko w niezbędnego dla naszego organizmu witaminy, minerały czy antyoksydanty, ale – jak wynika z ostatnich badań – zawiera ona ich znacznie więcej niż dojrzałe warzywa czy zioła. Oto kilka powodów, dla których warto zainteresować się nią i zaprosić do swojego codziennej diety!

/ 7WYSOKA ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Obraz
© 123RF.COM

Młode pędy warzyw czy ziół zawierają znacznie więcej składników odżywczych niż dojrzałe ich odpowiedniki. Zbadano na przykład zawartość witamin K, A oraz C w burakach liściowych. Z badań, które opublikowano na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry, wynika, że mikro wersji tych warzyw znajduje się od 4 do 40 razy więcej tych dobroczynnych substancji, co w wersji maksi. Biorąc pod uwagę, jak zbawienny wpływ na nasz organizm ma wprowadzenie diety bogatej w warzywa, pomyślcie tylko o tym, co by się stało, gdybyśmy część z nich zastąpili młodymi pędami!

/ 7DOBROCZYNNE POLIFENOLE

Obraz
© 123RF.COM

Polifenole to naturalne związki chemiczne, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Na ludzki organizm działają jak eliksir młodości. Zapobiegają więc gromadzeniu się szkodliwych wolnych rodników, chronią przed chorobami serca, rozwojem Alzheimera czy rakiem. Polifenole znaleźć można w wielu popularnych warzywach, ale też w owocach, herbacie czy czekoladzie. Okazuje się jednak, że w mini zieleninie znajduje się o wiele więcej rodzajów polifenoli, niż w dorosłych wersjach tychże warzyw. Potwierdziły to badania na czerwonej kapuście czy kalarepie, które przeprowadzono w 2013 na uniwersytecie w Maryland.

/ 7SERCE BĘDZIE CI WDZIĘCZNE

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa to podstawa w diecie każdego, komu zależy na poprawie pracy serca. Mini zielenina działa podobnie, jak warzywa, a według niektórych badań znacznie, znacznie lepiej, chroniąc nasz organizm przez chorobami wieńcowymi.
Jakiś czas temu przeprowadzono eksperyment na szczurach, które miały wysokotłuszczową dietę. Po wprowadzeniu do niej młodych pędów czerwonej kapusty zwierzęta nie tylko zmniejszyły przyrost masy o 17 proc., ale też obniżył się poziom złego choresterolu o 34 proc.

/ 7NIE MAJĄ WAD!

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli nie przekonały was te argumenty, być może docenicie fakt, że mini zielenina zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, szczególnie tych rozwijających się w przewodzie pokarmowym. Mają także zbawienny wpływ na pracę układu trawiennego, obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Są niezbędne w diecie osób, które chcą zgubić kilka kilogramów czy uprawiają wysiłek fizyczny. Wpływają pozytywnie na stan naszej skóry, zmniejszają stany zapalne i opóźniają procesy starzenia.

/ 7CZYM MINI ZIELENINA RÓŻNI SIĘ OD KIEŁKÓW?

Obraz
© 123RF.COM

Mini zielenina to określenie na bardzo młode roślinki (korzeń, mała łodyga, listek) i nie należy ich mylić z dobrze już znanym kiełkiem. Kiełki należy moczyć w wodzie, a proces uprawy obarczony jest ryzykiem, że razem z kiełkami zjemy bakterie i grzyby, które niepostrzeżenie rozwinęły się podczas kiełkowania. W przypadku młodych roślin takie ryzyko jest znacznie mniejsze. Najważniejsza różnica pomiędzy kiełkiem a mini zieleniną jest taka, że ta druga ma już dobrze rozwinięte młodziutkie listki.

/ 7PROSTA UPRAWA NAWET W KAWALERCE!

Obraz
© 123RF.COM

Mini zieleninę można kupić w sklepie, ale jeśli chcesz mieć pewność, że jesz w pełni wartościowy produkt, który powstał bez użycia chemii, posadź ją samodzielnie! Zaletą mini zieleniny jest również to, że może ją uprawiać naprawdę każdy. Nie musicie mieć ogromnego ogrodu czy szklarni, by wyhodować własne, zdrowe i pozbawione chemii rośliny. Wystarczy okno, odrobina światła, pojemnik z ziemią i nasiona. Czas oczekiwania na pierwsze zielone roślinki to zaledwie dwa tygodnie po wykiełkowaniu! Dodatkowym atutem jest też to, że możecie uprawiać je przez cały rok!
Jakie pędy można jeść i uprawiać na naszych parapetach? Roślin jest mnóstwo, ale te najpopularniejsze i też najciekawsze pod względem smaku i wyglądu to: szczypiorek, pędy buraka liściastego, kapusty czy tradycyjnego buraka. Warto wypróbować też kolendrę, miętę czy pietruszkę. Świetnie sprawdzi się też rzodkiewka, słonecznik, jarmuż, seler czy marchew. Znawcy smaków polecają również koper włoski czy bazylię.

Teraz uprawianie mini zieleniny krok po kroku:
1. Umieść w płaskim pojemniku około 2,5-3 centymetrów ziemi doniczkowej. Możesz zrobić to używając na przykład głębszej tacy.
2. Następnie rozsiej nasiona roślin, zwracając uwagę na to, by były rozłożone równomiernie na całej powierzchni pojemnika.
3. Przykryj nasiona niewielką warstwą ziemi
4. Spryskaj ziemię wodą za pomocą zraszacza do kwiatów
5. Umieść tacę na parapecie lub w miejscu dobrze naświetlonym
6. By przyśpieszyć wzrost, umieść na pojemniku podziurkowaną folię spożywczą. Dzięki temu roślinki szybciej wykiełkują. Pamiętaj o dziurkach!
7. Zraszaj glebę w pojemniku kilka razy dziennie. Nie podlewaj silnym strumieniem, ale mgiełką wody, tak by gleba była wilgotna.
8. Gdy roślinki osiągną około 8-10 centymetrów, mini zielenina jest gotowa do spożycia! Zwykle dzieje się to po dwóch tygodniach, ale oczywiście zależy to od rodzaju rośliny.

Wybrane dla Ciebie

Sekretny składnik do rosołu. Zachwyci nawet teściową
Sekretny składnik do rosołu. Zachwyci nawet teściową
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Wyszła za mąż. Suknia ślubna jak z marzeń
Wyszła za mąż. Suknia ślubna jak z marzeń
Wzięła udział w rozbieranej sesji. Wyszło inaczej, niż się spodziewała
Wzięła udział w rozbieranej sesji. Wyszło inaczej, niż się spodziewała
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się myć? Lekarka nie pozostawia złudzeń
Jak często powinniśmy się myć? Lekarka nie pozostawia złudzeń
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko