Na zapalenie stawów, cukrzycę i zły cholesterol
Korzyści lecznicze miodu znane są od bardzo dawna. Świetne efekty daje połączenie go z ziołami. Regularne stosowanie miodu i cynamonu zwiększa energię witalną.
Kanadyjskie pismo "Weekly World News" opublikowało listę schorzeń, które można leczyć miodem i cynamonem według badań przeprowadzonych przez naukowców.
Osoby cierpiące na zapalenie stawów mogą pić codziennie rano i wieczorem szklankę ciepłej wody z 2 łyżkami miodu i 1 łyżeczką cynamonu. Z badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Kopenhadze wynika, że u 73 z 200 pacjentów, którym podawano mieszankę przed śniadaniem, w ciągu tygodnia zniknął ból.
W przeciągu miesiąca prawie wszyscy pacjenci, którzy nie mogli poruszać się ze względu na zapalenie stawów zaczęli chodzić bez oznak bólu.
Chorzy na cukrzycę typu 2 doznają ulgi, stosując cynamon w codziennej diecie: poziom cukru spada, polepsza się samopoczucie. Osoby mające problemy z cholesterolem notują spadek poziomu LDL i trójglicerydów.
W celu obniżenia poziomu cholesterolu warto mieszać 2 łyżeczki miodu z 3 łyżeczkami cynamonu na jedną szklankę wody i wypijać taką miksturę. Jak wykazały badania, taka mieszanka jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi aż o 10 procent w zaledwie 2 godziny. Picie takiego napoju trzy razy dziennie może wyleczyć każde, nawet przewlekłe problemy z cholesterolem.
Cynamon poprawia również samopoczucie kobietom: wyraźnie zmniejsza przykre objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS), w tym łaknienie "czegoś słodkiego".