Miód i cynamon - panaceum na wiele dolegliwości
Cudowne właściwości cynamonu
Co i jak można leczyć miodem i cynamonem według badań przeprowadzonych przez naukowców z krajów zachodnich?
Miód i jego cudowne właściwości są znane od wieków, a w połączeniu z cynamonem daje nie tylko wspaniałe walory smakowe. Przede wszystkim zbawiennie działa na nasz organizm.
Cynamon jest popularną przyprawą kuchenną, którą otrzymuje się głównie z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: sproszkowany lub w małych, zwiniętych w rulonik kawałkach. Jest rdzawego koloru i dzięki zawartemu w nim olejkowi ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz silny aromat.
Kora cynamonu zawiera dużo chromu, ważnego dla czynnika tolerancji glukozy, który zapewnia prawidłowy metabolizm glukozy. Pierwiastek ten odgrywa także rolę w przemianach białek i lipidów (m.in. jest pomocny w odchudzaniu).
Ponadto przyprawa ma w sobie substancje, które pomagają regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie. Sprzyja pozbywaniu się z organizmu nadmiaru tłuszczu. Aby osiągnąć pożądany efekt, trzeba dodawać do potraw pół łyżeczki tej przyprawy dziennie.
Zawiera dużo manganu, żelaza, błonnika i wapnia. Ma właściwości obniżające cholesterol (podobnie jak imbir). Wspomaga leczenie cukrzycy i silnie hamuje rozwój infekcji drożdżaków. Poprawia pamięć, hamuje rozwój bakterii. Jest niezastąpiony w walce z trądzikiem, skutecznie zwalczając wypryski skóry. Ostatnie badania zdają się wskazywać, że w dużym stopniu zapobiega chorobie Alzheimera.
Cynamonu nie powinny używać osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. Ograniczyć go w swojej diecie powinny kobiety ciężarne - jego nadmiar może bowiem doprowadzić do przedwczesnego porodu.
gabi/WP Kobieta