Miód i cynamon - panaceum na wiele dolegliwości
Co i jak można leczyć miodem i cynamonem według badań przeprowadzonych przez naukowców z krajów zachodnich?
Miód i jego cudowne właściwości są znane od wieków, a w połączeniu z cynamonem daje nie tylko wspaniałe walory smakowe. Przede wszystkim zbawiennie działa na nasz organizm.
Cynamon jest popularną przyprawą kuchenną, którą otrzymuje się głównie z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: sproszkowany lub w małych, zwiniętych w rulonik kawałkach. Jest rdzawego koloru i dzięki zawartemu w nim olejkowi ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz silny aromat.
Kora cynamonu zawiera dużo chromu, ważnego dla czynnika tolerancji glukozy, który zapewnia prawidłowy metabolizm glukozy. Pierwiastek ten odgrywa także rolę w przemianach białek i lipidów (m.in. jest pomocny w odchudzaniu).
Ponadto przyprawa ma w sobie substancje, które pomagają regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie. Sprzyja pozbywaniu się z organizmu nadmiaru tłuszczu. Aby osiągnąć pożądany efekt, trzeba dodawać do potraw pół łyżeczki tej przyprawy dziennie.
Zawiera dużo manganu, żelaza, błonnika i wapnia. Ma właściwości obniżające cholesterol (podobnie jak imbir). Wspomaga leczenie cukrzycy i silnie hamuje rozwój infekcji drożdżaków. Poprawia pamięć, hamuje rozwój bakterii. Jest niezastąpiony w walce z trądzikiem, skutecznie zwalczając wypryski skóry. Ostatnie badania zdają się wskazywać, że w dużym stopniu zapobiega chorobie Alzheimera.
Cynamonu nie powinny używać osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. Ograniczyć go w swojej diecie powinny kobiety ciężarne - jego nadmiar może bowiem doprowadzić do przedwczesnego porodu.
gabi/WP Kobieta
Przyprawy przyspieszają przemianę materii
Dobroczynny miód
Miód jest źródłem mikroelementów, takich jak wapń, potas, cynk i magnez. Wpływa dobroczynnie na zdrowie i urodę. Poprawia odporność organizmu i działa antybakteryjnie.
Pomaga zapobiegać biegunkom, łagodzi bóle mięśni i zwiększa zdolność koncentracji. Można go dodawać do herbaty oraz ciast.
Naukowcy twierdzą, że chociaż miód ma słodki smak, to jeśli jest przyjmowany we właściwej dawce jako lekarstwo, nie zaszkodzi pacjentom cierpiącym na cukrzycę. Jest zalecany przy przeziębieniach, ale może pomóc także w problemach z przewodem pokarmowym.
Reguluje pracę wątroby, nerek i przewodu moczowego. Dobroczynnie wpływa na drogi oddechowe i układ krwionośny. Wzmaga apetyt, jest stosowany przy anemii. Jest zalecany osobom z chorobami serca. Wygładza skórę, regeneruje ją, odżywia i łagodzi stany zapalne. Można go nie tylko jeść, ale też dodawać do maseczek i peelingów.
Lecznicze właściwości miodu (podobnie jak i witamina C z cytryny) mogą ulec zniszczeniu, jeśli dodamy go do bardzo gorącej herbaty. Dlatego też, nie używamy go zaraz po zalaniu herbaty wrzątkiem, ale po chwili, kiedy temperatura nieco się zmniejszy.
Lecznicze właściwości miodu
Na zapalenie stawów, cukrzycę i zły cholesterol
Korzyści lecznicze miodu znane są od bardzo dawna. Świetne efekty daje połączenie go z ziołami. Regularne stosowanie miodu i cynamonu zwiększa energię witalną.
Kanadyjskie pismo "Weekly World News" opublikowało listę schorzeń, które można leczyć miodem i cynamonem według badań przeprowadzonych przez naukowców.
Osoby cierpiące na zapalenie stawów mogą pić codziennie rano i wieczorem szklankę ciepłej wody z 2 łyżkami miodu i 1 łyżeczką cynamonu. Z badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Kopenhadze wynika, że u 73 z 200 pacjentów, którym podawano mieszankę przed śniadaniem, w ciągu tygodnia zniknął ból.
W przeciągu miesiąca prawie wszyscy pacjenci, którzy nie mogli poruszać się ze względu na zapalenie stawów zaczęli chodzić bez oznak bólu.
Chorzy na cukrzycę typu 2 doznają ulgi, stosując cynamon w codziennej diecie: poziom cukru spada, polepsza się samopoczucie. Osoby mające problemy z cholesterolem notują spadek poziomu LDL i trójglicerydów.
W celu obniżenia poziomu cholesterolu warto mieszać 2 łyżeczki miodu z 3 łyżeczkami cynamonu na jedną szklankę wody i wypijać taką miksturę. Jak wykazały badania, taka mieszanka jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi aż o 10 procent w zaledwie 2 godziny. Picie takiego napoju trzy razy dziennie może wyleczyć każde, nawet przewlekłe problemy z cholesterolem.
Cynamon poprawia również samopoczucie kobietom: wyraźnie zmniejsza przykre objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS), w tym łaknienie "czegoś słodkiego".
Mikstura odchudzająca
Pity regularnie napój z miodu i cynamonu obniża wagę. Nie pozwala na gromadzenie się tłuszczu w organizmie nawet przy wysokokalorycznej diecie.
Wodę należy zagotować i poczekać aż się schłodzi. Nie dodawać składników do gorącej wody, bo stracą swoją wartość. Po ostygnięciu wody dodać po jednej łyżeczce cynamonu i miód i odstawić na 15-20 minut aż się wszystko przegryzie. Można dodać świeży sok z cytryny. Pić codziennie rano pół godziny przed śniadaniem na pusty żołądek i wieczorem przed snem.
Na schudnięcie doskonale działa także koktajl z kefirem, miodem, cynamonem i imbirem.
Jedną szklankę kefiru (lub jogurtu, zsiadłego mleka), pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru, szczyptę chili mieszamy i od razu wypijamy.
Przeziębienia, grypa i ból brzucha
Kiedy tylko doskwiera nam przeziębienie, należy raz dziennie przez 3 dni przyjmować jedną łyżeczkę miodu zmieszanego z jedną czwartą łyżeczki cynamonu w proszku. Mieszanka skutecznie działa skuteczna także na kaszel i ból zatok.
Codzienne przyjmowanie miodu i cynamonu wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed bakteriami i wirusami.
Napojem cynamonowym możemy także załagodzić nieprzyjemne drapanie w gardle. Wystarczy do zimnej wody włożyć kilka lasek cynamonu i zostawić na kilka godzin, a potem powoli wypić. Taki napój zawiera śluz roślinny, który wykazuje działanie ochronne w stanach zapalnych dróg oddechowych.
2 łyżeczki miodu posypane cynamonem przed jedzeniem obniżają kwasowość i ułatwiają trawienie ciężko strawnych potraw. Łagodzą ból brzucha, wzdęcia oraz leczą wrzody żołądka.
Na choroby serca i długowieczność
Z miodu i cynamonu zrób pastę, nałóż na chleb zamiast dżemu i jedz codziennie na śniadanie. W ten sposób obniżysz poziom cholesterolu i chronisz się przed atakiem serca. Regularne stosowanie złagodzi zadyszkę oraz wzmacnia uderzenia serca.
Pasta jest również dobrym rozwiązaniem profilaktycznym dla osób po zawale serca - może ona pomóc uchronić przed kolejnym zawałem. Stosowano ją z powodzeniem wśród pacjentów domów spokojnej starości w Ameryce i Kanadzie. Jak wykazały badania, regularne stosowanie połączenia miodu i cynamonu pomogło w walce ze schorzeniami serca
Regularne picie herbaty z miodem i cynamonem zatrzymuje zniszczenia organizmu spowodowane procesem starzenia.
4 łyżki miodu i 1 łyżkę cynamonu dodaj do 3 szklanek ciepłej wody. Pij pół kubka, 3-4 razy dziennie.
Miód i cynamon to naturalne leki nawet na zmęczenie. Przyjmowanie mieszanki miodu i cynamonu sprawia, że stajemy się bardziej ożywieni i sprawniejsi. Wystarczy pół łyżeczki miodu i szczypta cynamonu na szklankę wody, aby nasz organizm zaczął lepiej funkcjonować. Warto pić taki napój codziennie rano i po godzinie 15, aby odzyskać energię.
Na trądzik, egzemy i ból zęba
Jedna łyżeczka miodu wymieszana na papkę z jedną łyżeczką cynamonu przydaje się także przy leczeniu trądziku i infekcji skórnych.
Jako maseczka zadziała na wypryski. Bakterie Propionibacterium acnes są bardzo wrażliwe na składniki zawarte w cynamonie. Maseczkę stosuj codziennie przez tydzień lub dwa, wypryski będą się stopniowo zmniejszać.
W przypadku egzem skórnych - papkę położyć na zainfekowane miejsca jak maść, przykryć gazą i plastrem.
Pastę z jednej łyżeczki cynamonu i 5 łyżeczek miodu przyłóż do bolącego zęba. Ból powinien ustąpić po 15-20 minutach.
Mieszanka pomaga także na infekcje pęcherza. 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczka miodu zmieszaj w szklance letniej wody i wypij. Dolegliwości powinny się zmniejszyć.
gabi/WP Kobieta