IDEALNY SŁODZIK?
- Popularny ostatnio syrop Yacon może dodać nieco słodyczy wielu potrawom, jednak jego korzystna struktura fruktooligosacharydów ulega rozbiciu podczas gotowania, smażenia czy pieczenia. Nie jest więc doskonały do przetwarzanych termicznie deserów – *wyjaśnia Magdalena Hermanowska i dodaje, że większość odchudzających „odcukrzonych sztuczek” działa tylko na krótką metę.
*- Zamiast poszukiwania alternatywy białego cukru, po prostu wyrzuć go ze swojej diety – zachęca. - Tylko w ten sposób zwiększysz słodkie doznania smakowe po zjedzeniu świeżych lub suszonych owoców, batatów, pieczonych buraków czy marchewki. I co ważne, przestaniesz mieć ochotę na ciągłe podjadanie słodkich przekąsek, a duży skok dopaminy da ci wówczas już tylko kolejna nieziemska para butów! Jeśli musisz dosłodzić trochę swój jadłospis, używaj świeżych liści stewii, zmiksowanych owoców lub dobrej jakości miodu, ale koniecznie w ograniczonych ilościach – podsumowuje.
*Jakie wy macie doświadczenia z cukrem? Co waszym zdaniem jest najlepsze, a przed czym chciałybyście / chcielibyście nas ostrzec? *