BRĄZOWY CUKIER
Utarło się przekonanie, że brązowy cukier jest zdrowszy od białego. Jak wyjaśnia Maja Lewandowska, to cukier buraczany nierafinowany, któremu kolor nadaje buraczana melasa. To ona zawiera roślinne substancje odżywcze.
- Uważa się, że jest lepszy od białego cukru, jednak moim zdaniem niesłusznie – *stwierdza. *- Niewielka zawartość substancji odżywczych nie przewyższa szkodliwości działania sacharozy – podsumowuje.
Brązowym cukrem zwykło się również nazywać cukier trzcinowy.
- Choć pochodzi od innej rośliny niż jego „biała” wersja i często można spotkać go w postaci nierafinowanej, nie oznacza to, że jest jej zdrowszym zamiennikiem – *zapewnia Magdalena Hermanowska.
*- Melasa zawiera minimalne ilości minerałów i nie nadrobi jego negatywnego wpływu na zdrowie. Organizm nie zauważy różnicy i w przewodzie pokarmowych rozłoży nawet „ekologiczne wydanie” na glukozę i fruktozę, które dokładnie tak samo wpłyną na metabolizm jak te z białego cukru.