Jajko - cud natury
Jaja są najbardziej wartościowym produktem spożywczym spośród dostępnych środków żywnościowych. Dostarczają niemal wszystkich składników pokarmowych (z wyjątkiem witaminy C) niezbędnych do życia.
Pod skorupką znajdują się wszystkie niezbędne substancje, by stworzyć życie - aminokwasy, tłuszcze, witaminy, pierwiastki. Sama skorupka też jest dla nas cenna; w medycynie naturalnej wykorzystuje się ją od dawna. Uczeni przekonują, że jajkiem można wyleczyć szereg chorób.
Tłuszcz znajdujący się w żółtku jest w dużym stopniu zemulgowany i zawiera cholesterol w ilości 360 mg/100 g jaja (2 sztuki) oraz lecytynę (naturalny emulgator). To właśnie m.in. równoczesna zawartość lecytyny powoduje, że cholesterol z jaj nie jest aż tak niebezpieczny, jak się wcześniej wydawało. Ten naturalny emulgator jest antagonistą cholesterolu i chroni przed jego nadmiernym gromadzeniem się we krwi i kumulowaniem tłuszczu w wątrobie. Lecytyna obniża poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) i podwyższa poziom dobrego cholesterolu (frakcja HDL). Tak więc żółtko jako bomba cholesterolowa jest bezpieczne w porównaniu z innymi źródłami cholesterolu (masło, podroby, śmietana, smalec, tłuste mięsa i wędliny).
W żółtku jaja występuje również luteina i zeaksantyna, które zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka. Inny ważny składnik żółtka to immunoglobuliny - substancje wirusobójcze oraz przeciwbiegunkowe.