Jajko - cud natury
Medycyna naturalna na niektóre schorzenia zaleca skorupkoterapię. Nieprzypadkowo. Skorupka jajka to przede wszystkim doskonałe źródło wapnia o doskonałej przyswajalności, a także miedzi, żelaza, fluoru, mangan, cynku, krzemu. Jej skład jest zbliżony do składu naszych zębów i kości. Zagraniczni uczeni zaobserwowali, że podawanie skorupki dzieciom i dorosłym wpływa na wzmocnienie włosów i paznokci, powstrzymuje krwawienia z dziąseł, leczy zaparcia, astmę, a nawet bezsenność. Taki środek posiada też zdolność usuwania z organizmu pierwiastków promieniotwórczych.
Wewnątrz każdej skorupki znajduje się biała, wyściełająca ją błona. Składa się ona z cennych substancji: przede wszystkim białka, ale również w 25 procentach z kolagenu, kwasu hialuronowego, glukozaminy oraz siarczanu chondroityny. Są to podstawowe składniki zalecane osobom, którym dokucza choroba zwyrodnieniowa stawów.