Rosół z kurkumą
Już nasze babcie wiedziały, że nic tak nie postawi chorego na nogi jak talerz rosołu. Potwierdzili to badacze z Uniwersytetu w Nebrasce, którzy udowodnili, że ta zupa zawiera wiele substancji leczniczych. Rosół działa więc przeciwzapalnie, rozgrzewa, stymuluje układ odpornościowy.
Składniki: kg mięsa z kury, królika lub cielęciny, 4 duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki, pół łyżeczki kurkumy, 3 ząbki czosnku, łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego.
Przygotowanie: mięso opłucz, włóż do garnka, zalej 4 litrami zimnej wody, dodaj 2-3 liście laurowe angielskiego i kilka kulek ziela angielskiego, na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Dodaj obrane warzywa i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pod koniec gotowania dodaj sól, świeżo mielony pieprz, kurkumę i roztarte ząbki czosnku. Podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki.