Kapuśniak na żeberkach
Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Obfituje w witaminę C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu. Reguluje też pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach doskonale rozgrzewa i dodaje sił.
Składniki: 1,5 l bulionu ugotowanego na żeberkach, 0,5 kg kiszonej kapusty, 200 g wędzonego boczku, 4 ziemniaki, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.
Przygotowanie: Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Kapustę opłucz, posiekaj i przełóż na patelnię. Podsmażaj przez chwilę razem z boczkiem i cebulę, a następnie przełóż wszystko do garnka i zalej bulionem. Dodaj kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Gotuj przez 30 minut. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i ugotuj osobno, a potem dodaj do zupy. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.