Jesień i zima to czas, kiedy nietrudno o przeziębienie lub grypę. Często bagatelizujemy objawy takie jak katar, kaszel, bóle mięśni i głowy. Nie mamy czasu na wizytę u lekarza i próbujemy leczyć się środkami dostępnymi bez recepty oraz herbatą z miodem i cytryną. Warto również wspomóc się talerzem pysznej, rozgrzewającej zupy. Zostało naukowo udowodnione, że rosół to doskonały środek leczniczy. Ale nie tylko rosołek pomoże w zwalczeniu infekcji. Zobaczcie, jakie jeszcze zupy doskonale rozgrzeją, wspomogą odporność i rozprawią się z chorobami.
Rosół z kurkumą
Już nasze babcie wiedziały, że nic tak nie postawi chorego na nogi jak talerz rosołu. Potwierdzili to badacze z Uniwersytetu w Nebrasce, którzy udowodnili, że ta zupa zawiera wiele substancji leczniczych. Rosół działa więc przeciwzapalnie, rozgrzewa, stymuluje układ odpornościowy.
Składniki: kg mięsa z kury, królika lub cielęciny, 4 duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki, pół łyżeczki kurkumy, 3 ząbki czosnku, łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego.
Przygotowanie: mięso opłucz, włóż do garnka, zalej 4 litrami zimnej wody, dodaj 2-3 liście laurowe angielskiego i kilka kulek ziela angielskiego, na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Dodaj obrane warzywa i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pod koniec gotowania dodaj sól, świeżo mielony pieprz, kurkumę i roztarte ząbki czosnku. Podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Kapuśniak na żeberkach
Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Obfituje w witaminę C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu. Reguluje też pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach doskonale rozgrzewa i dodaje sił.
Składniki: 1,5 l bulionu ugotowanego na żeberkach, 0,5 kg kiszonej kapusty, 200 g wędzonego boczku, 4 ziemniaki, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.
Przygotowanie: Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Kapustę opłucz, posiekaj i przełóż na patelnię. Podsmażaj przez chwilę razem z boczkiem i cebulę, a następnie przełóż wszystko do garnka i zalej bulionem. Dodaj kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Gotuj przez 30 minut. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i ugotuj osobno, a potem dodaj do zupy. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
Zupa cebulowa
Cebula wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. To warzywo jest również bogatym źródłem witamin A, B i C i minerałów – magnezu, fosforu, cynku, siarki i krzemu. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu.
Składniki: 1l bulionu warzywnego, 600 g cebuli, 100 g kiełbasy, 100 g boczku, 3 łyżki masła, 3 ziemniaki, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, mielony imbir.
Przygotowanie: ziemniaki i 400 g cebuli pokrój w kostkę, oprósz mąką i podsmaż na połowie masła. Jak cebula delikatnie się zrumieni, przełóż wszystko do garnka, zalej bulionem i gotuj aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie wlej kremówkę i zblenduj całość na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i imbirem. Kiełbasę i boczek pokrój w paseczki i podsmaż na reszcie masła. Po chwili dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Całość przełóż do garnka z zupą i gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z grzankami z żółtym serem.
Zupa z soczewicy
Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy to świetny pomysł na pożywną kolację dla całej rodziny, kiedy sezon grypowy w pełni. Dzięki użytym przyprawom wzmacnia i pobudza nasz układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami.
Składniki: szkl. czerwonej soczewicy, pietruszka, 3 marchewki, cebula, por, kilka kawałków alg kombu, liść laurowy, lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, kurkuma, świeży imbir, curry, sól pieprz, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: cebulę i pora pokrój i zeszklij w emulsji z oliwy z oliwek i wody. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zagotuj w garnku 1,5 l wody z imbirem. Dodaj marchew i pietruszkę, gotuj przez 15 min. Dołóż zeszkloną cebulę i pora oraz dobrze przepłukaną soczewicę. Dopraw i gotuj przez kolejne 20 min. Algi namocz na kilka minut w zimnej wodzie i dodaj do zupy. Gotowe!
Tradycyjna zupa czosnkowa
Czosnek to naturalny antybiotyk, którego właściwości lecznicze, są wykorzystywane od wieków. Ten przepis na zupę z pieczonego czosnku pochodzi jeszcze sprzed I wojny światowej. Tą zupą leczono wszelkie infekcje wirusowe oraz bakteryjne. Doskonale rozgrzewa, wzmacnia organizm, poprawia krążenie krwi, podnosi odporność.
Składniki: 2 l rosołu z kury, 50 ząbków czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 1 łyżka posiekanej macierzanki piaskowej, liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki, tymianek, sól, pieprz, szkl. ugotowanej kaszy jaglanej.
Przygotowanie: czosnek obierz, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem i piecz pod przykryciem przez 90 min. w temperaturze 180 st. na maśle podduś macierzankę i cebulę. Do bulionu dodaj upieczony czosnek, uduszoną cebulę, macierzankę, zioła, przyprawy, gotować kilka minut. Zblenduj. Podawaj z kaszą jaglaną.