Tradycyjna zupa czosnkowa
Czosnek to naturalny antybiotyk, którego właściwości lecznicze, są wykorzystywane od wieków. Ten przepis na zupę z pieczonego czosnku pochodzi jeszcze sprzed I wojny światowej. Tą zupą leczono wszelkie infekcje wirusowe oraz bakteryjne. Doskonale rozgrzewa, wzmacnia organizm, poprawia krążenie krwi, podnosi odporność.
Składniki: 2 l rosołu z kury, 50 ząbków czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 1 łyżka posiekanej macierzanki piaskowej, liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki, tymianek, sól, pieprz, szkl. ugotowanej kaszy jaglanej.
Przygotowanie: czosnek obierz, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem i piecz pod przykryciem przez 90 min. w temperaturze 180 st. na maśle podduś macierzankę i cebulę. Do bulionu dodaj upieczony czosnek, uduszoną cebulę, macierzankę, zioła, przyprawy, gotować kilka minut. Zblenduj. Podawaj z kaszą jaglaną.