Zupa z soczewicy
Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy to świetny pomysł na pożywną kolację dla całej rodziny, kiedy sezon grypowy w pełni. Dzięki użytym przyprawom wzmacnia i pobudza nasz układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami.
Składniki: szkl. czerwonej soczewicy, pietruszka, 3 marchewki, cebula, por, kilka kawałków alg kombu, liść laurowy, lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, kurkuma, świeży imbir, curry, sól pieprz, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: cebulę i pora pokrój i zeszklij w emulsji z oliwy z oliwek i wody. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zagotuj w garnku 1,5 l wody z imbirem. Dodaj marchew i pietruszkę, gotuj przez 15 min. Dołóż zeszkloną cebulę i pora oraz dobrze przepłukaną soczewicę. Dopraw i gotuj przez kolejne 20 min. Algi namocz na kilka minut w zimnej wodzie i dodaj do zupy. Gotowe!