Dieta HCG
HCG, z angielskiego Human Chorionic Gonadotropin, to hormon - gonadotropina kosmówkowa. Wydzielany jest u kobiety w czasie ciąży przez łożysko. HCG wpływa m.in. na metabolizm - aktywuje zapasy tłuszczu oraz przenosi składniki odżywcze do łożyska, by wspierać rozwój płodu.
W teorii dieta HCG ma za zadanie hamować sygnały pochodzące z ośrodka głodu w podwzgórzu (tym samym stymulować uczucie głodu) oraz spalać rezerwy tłuszczowe dla dostarczenia paliwa energetycznego dla naszego organizmu. Jej propagatorem był Kevin Trudeau. Terapia odchudzająca składa się z kilku etapów. Pierwsza faza ma na celu oczyszczenie jelit i wątroby. W drugiej tracimy kilogramy i przez 23 dni przyjmujemy zastrzyki z HCG. Przez pierwsze trzy dni stosowania hormonu dieta nie jest bardzo rygorystyczna. Zmienia się to drastycznie czwartego dnia, kiedy kaloryczność zostaje ograniczona do 500 kcal. Jemy przede wszystkim białka. W ostatnim etapie nie przyjmujemy już hormonu, przestrzegamy tylko zaleceń dietetycznych.
Możemy stracić nawet kilogram w ciągu dnia! Specjaliści łapią się za głowę, ponieważ podaż kalorii w tej kuracji zagraża życiu. Dokładnie czyści też portfel, bo zastrzyki z HCG nie są tanie. I w zasadzie nie są też potrzebne, bo odchudzający efekt to zasługa drastycznego obniżenia kaloryczności posiłków. Założenia diety Kevin Trudeau opublikował w książce. Autor wkrótce został jednak oskarżony i ukarany grzywną 37 mln dolarów za propagowanie wprowadzających w błąd twierdzeń.