Najlepsze i najgorsze metody odżywiania wg dietetyczki
Eliminacja glutenu dobrym pomysłem?
Niektóre diety latami nie wychodzą z mody. Inne cieszą się zainteresowaniem jedynie sezonowo. Razem z dietetyczką Joanną Sobczak zanalizowaliśmy te najpopularniejsze. Które warto stosować, a które budzą sporo wątpliwości?
Niektóre diety latami nie wychodzą z mody. Inne cieszą się zainteresowaniem jedynie sezonowo. Razem z dietetyczką Joanną Sobczak zanalizowaliśmy te najpopularniejsze. Które warto stosować, a które budzą sporo wątpliwości?
Joanna Sobczak, dietetyczka Naturhouse mówi, że na pierwszy plan zdecydowanie wysunęły się diety eliminacyjne, m.in. bezglutenowa i bezlaktozowa. Zwłaszcza ta bez glutenu jest rozpowszechniona i modna.
- Gluten to frakcja białka pszenicy, żyta lub jęczmienia. Popularna stała się teoria, że produkty pszenne są szkodliwe dla zdrowia, a ich wykluczenie ma działanie prozdrowotne. Należy jednak pamiętać, że jedynie potwierdzona badaniami nietolerancja glutenu bądź zdiagnozowana choroba trzewna - celiakia jest podstawą do całkowitej eliminacji produktów zawierających gluten - przestrzega Joanna Sobczak.
Tekst: Ewa Podsiadły-Natorska/(EPN)/(kg), WP Kobieta