Śliwki
Nie dość, że są pyszne, to jeszcze zawierają całe bogactwo cennych minerałów. Częste jedzenie śliwek skutecznie pomoże ci zwalczyć niedobory potasu, magnezu, wapnia i żelaza.
Śliwki zawierają pektyny, czyli węglowodany wchodzące w skład błonnika, które są m.in. odpowiedzialne za redukcję "złego" cholesterolu w organizmie. Obfitują także w witaminy, m.in. C, A, czy rzadko występującą w owocach witaminę E oraz w cenne witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i korzystnie wpływają na poprawę samopoczucia. Zawierają cenne antyoksydanty, których ilość w organizmie maleje wraz z wiekiem, a które pomagają organizmowi pozbywać się szkodliwych wolnych rodników, powodujących starzenie się organizmu i choroby.
Naukowcy dowiedli, ze codzienne spożywanie małej ilości śliwek, także tych suszonych, może skutecznie zmniejszyć oznaki starzenia organizmu i pomóc w uniknięciu wielu nowotworów.
Amerykańskie badania dowiodły, że wyciąg ze śliwek niszczy komórki nowotworowe nie naruszając zdrowych komórek. Testy wykazały też, że właściwości śliwek zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego.