Mleko sojowe
Idealne źródło białka dla osób z nietolerancją laktozy, skazą białkową oraz wegan. Regularne picie mleka sojowego zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca czy nawet nowotwory. Wiadomo bowiem, że jeden z fitoestrogenów - czyli związków podobnych do hormonów - jest w stanie zahamować rozwój komórek rakowych. Dzięki zawartości rekordowych ilości izoflawonów, czyli substancji, które stymulują skórę do produkcji kolagenu, sojowe napoje pomagają utrzymać młody wygląd.
Zawarte w soi fitoestrogeny mają niezwykle pozytywny wpływ na kobiety, zwłaszcza te znajdujące się w trudnym okresie przekwitania. Łagodzą bowiem niektóre objawy menopauzy, takie jak: uderzenia gorąca, nadmierna potliwość w nocy), kołatania serca, bóle głowy, obniżenie nastroju, rozdrażnienie.
Jeśli mamy czas i ochotę, mleko sojowe możemy przyrządzić samodzielnie. Szklankę ziaren soi zalewamy trzema szklankami wody i odstawiamy na noc. Miksujemy (najlepiej w blenderze) i dodajemy kolejne trzy szklanki wody. Przed wypiciem całość trzeba gotować przez 30 minut, a następnie przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione wanilią.