Kuchnia francuska
Lunch-obiad jest głównym i zarazem najważniejszym posiłkiem. Francuskie śniadania są małe, a obiad obfity i najczęściej zawiera zupy, sałatki, kurczaka z warzywami, lekki deser (np. sorbet). Z kolei lekkostrawna kolacja jest spożywana między godziną 8 a 9. - Przez resztę dnia organizm spala „obiadowe” kalorie, dzięki temu mniej jedzenia odkłada się i przekształca w tłuszcz – tłumaczy Steven Jonas, współautor „30 Secrets of the World's Healthiest Cuisines” (30 sekretów najzdrowszych diet świata). Ekspert przyznaje, że sam musiał zmienić nawyki żywieniowe. Przedtem jego obiad czasami składał się tylko z krakersów i kawy. Wieczorem gotował dwa razy tyle. Efekt zmiany diety był zadowalający: - Nie czułem się głodny aż do kolacji – wspomina.
Co ciekawe, dieta francuska pozwala też na umiarkowane spożywanie słodyczy. A po każdym posiłku możemy cieszyć się małą niespodzianką – np. kilkoma kostkami gorzkiej czekolady, kawą lub drinkiem po kolacji. – To sygnał dla organizmu, że nadszedł czas, aby przestać jeść. Małe i sporadyczne smakołyki w ciągu dnia sprawiają, że jesteśmy mniej skłonni do objadania się później – podkreśla Brighton i dodaje: - Po każdym posiłku jadałam kostkę gorzkiej czekolady. Na początku nie było łatwo poprzestać na jednej, ale w końcu udało się.