Kuchnia japońska
Nikogo chyba nie zaskakuje, że wskaźnik otyłości w Japonii wynosi mniej niż 4 procent. Tradycyjna dieta tego kraju od dawna znana jest jako jedna z najzdrowszych na świecie. – Mieszkańcy Okinawy w porównaniu z Amerykanami aż 4-5 razy częściej dożywają 100 lat – mówi dr Miller.
Zupa Miso jest integralnym składnikiem większości posiłków, w tym także śniadania. – Zupa, która bazuje na rosole, pomoże ci poczuć się nasyconą i ureguluje liczbę spożywanych w ciągu dnia kalorii – twierdzi Rebecca Scritchfield, doradca ds. żywienia w Waszyngtonie. Badania przeprowadzone z udziałem grupy ponad 5000 osób wykazały, że kobiety, które jadły zupę 5-6 razy w tygodniu, miały zdrowsze BMI niż te, które spożywały ją rzadziej. Ekspertka przyznaje, że rzeczywiście była mniej głodna w ciągu dnia, kiedy zaczynała każdy posiłek (nawet śniadanie) od miski miso. Nie lubisz jeść zupy na śniadanie? Zacznij od niej obiad lub kolację. Pamiętaj jednak, żeby unikać wysokokalorycznych i tłustych zup.