Dieta śródziemnomorska
W śródziemnomorskim jadłospisie dominują także świeże zioła – bazylia, koper, liść laurowy, mięta. Te przyprawy to tzw. tajna broń odchudzania, która nadaje bogaty smak posiłkom, dzięki czemu zjemy mniej wysokokalorycznych produktów. Niestety w naszej kuchni używamy zbyto dużo soli, cukru i masła. Scritchfield radzi, aby kupić przynajmniej jedno świeże zioło w ciągu tygodnia i dodać je do posiłku.
Mięso należy spożywać rozsądnie, czyli z umiarem. Supersized przyznaje, że w tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej stek jest rzadkością, gdyż mięso pełni jedynie funkcję wspomagającą (m.in. jest używane jako wzmacniacz smaku). – W dużym stopniu do nadwagi Amerykanów przyczynia się ilość spożywanego mięsa – twierdzi Flynn, która zauważa, że jego nadmiar jest związany z chorobami serca i rakiem.
Tekst: na podst. Shine.yahoo.com/(ms/sr), kobieta.wp.pl