Soja
Tryptofan jest niezbędny do produkcji serotoniny odpowiadającej za dobre samopoczucie. To aminokwas, którego organizm ludzki nie potrafi syntezować, dlatego musimy dostarczać go wraz z dietą. Nie jest to trudne, ponieważ znajdziemy go w wielu produktach, jednak najwięcej tryptofanu znajduje się w ziarnach soi. Dla dojrzałych kobiet jedzenie sojowych potraw niesie jeszcze dodatkowe korzyści. Soja zawiera bowiem fitoestrogeny - roślinne związki podobne w działaniu do żeńskich hormonów. W okresie przekwitania dochodzi do niedoboru estrogenów, co pociąga za
sobą spadek stężenia serotoniny, dopaminy, beta-endorfiny, a co za tym idzie pogorszenie i huśtawki nastroju.
Oprócz soi bogatymi naturalnymi źródłami tryptofanu są: suszona spirulina, pestki dyni, sery żółte (zwłaszcza parmezan i cheddar), ryby (dorsz), wołowina, drób (zwłaszcza indyk).