Morwa biała
Warto regularnie kontrolować poziom glukozy we krwi i ograniczyć spożywanie produktów bogatych w cukry proste, przetworzone. Codzienne menu należy wzbogacić o naturalne środki, które obniżają cukier. Dzięki temu polepszy się nasze samopoczucie, ponieważ poziom glukozy, zbliżający się do górnej granicy, sprawia, że czujemy się przemęczeni oraz senni. Obniżając cukier, odciążymy trzustkę i zmniejszymy ryzyko zachorowania na poważne choroby, nie tylko cukrzycę, ale także miażdżycę i nowotwory. Oto, co warto jeść, by ograniczyć szybki wzrost glukozy po posiłkach:
Morwa biała - jest to wysokie drzewo liściaste, którego jasne owoce są podobne do jeżyn. W Chinach, skąd pochodzi roślina, od dawna wykorzystywano ją do leczenia różnych schorzeń związanych z trawieniem. Podawano ją też, by obniżyć gorączkę. Obecnie morwa biała doceniana jest przez lekarzy diabetologów jako naturalny produkt obniżający poziom cukru. W składzie jej owoców znajdują się m.in. flawonidy (przeciwutleniacze), glukoza, fruktoza, sacharoza i kwasy organiczne. Liście morwy to bogate źródło witamin z grupy B. Spożywanie tego produktu zmniejsza wchłanianie cukrów prostych, dzięki czemu nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Tabletki z morwy białej możemy kupić w każdej aptece. Osoby walczące z nadwagą powinny regularnie pić napar z liści tego cennego drzewa.