Naturalne środki, które obniżają poziom cukru
Cukier powoduje tycie, jest pożywką komórek rakowych, może prowadzić do poważnych schorzeń - hiperglikemii i cukrzycy. Obciąża trzustkę, zmuszając ją do produkcji większej ilości insuliny. Prawda o tym, jak cukier działa na nasz organizm, jest dosyć gorzka. Jego poziom we krwi zależy od tego, co jemy. Zobaczmy, jakie naturalne produkty pomagają go obniżyć.
Cukier powoduje tycie, jest pożywką komórek rakowych, może prowadzić do poważnych schorzeń - hiperglikemii i cukrzycy. Obciąża trzustkę, zmuszając ją do produkcji większej ilości insuliny. Prawda o tym, jak cukier działa na nasz organizm, jest dosyć gorzka. Jego poziom we krwi zależy od tego, co jemy. Zobaczmy, jakie naturalne produkty pomagają go obniżyć.
Po zjedzeniu słodyczy szybciej czujemy się głodni. Dzieje się tak, ponieważ gdy wzrasta poziom glukozy we krwi, trzustka musi dostarczyć większej ilości insuliny, by go obniżyć. Gdy cukier gwałtownie spada, zaczynamy odczuwać głód. Cukry proste, szczególnie przetworzone, występujące w ciastkach, batonikach, wchłaniane są bardzo szybko i powodują nagły wyrzut insuliny. Złożone (skrobia, błonnik) - są stopniowo uwalniane do krwi.
Wiadomo, że węglowodany (w tym cukry) są znakomitym źródłem energii. Kiedy jednak organizm nie zdoła jej spożytkować, magazynuje ją w postaci tłuszczu, co powoduje tycie. Warto pamiętać, że cukier jest składnikiem nie tylko słodyczy, ale także wielu produktów z naszego codziennego menu: jogurtów, sosów, soków, chleba i wielu innych. Naukowcy przestrzegają też, że komórki rakowe pochłaniają glukozę, by się rozwijać.
Tekst: Małgorzata Brzezińska
(mb/kz)