Nie w cebuli i nie w śmietanie. Tak śledzie podaje Anna Lewandowska

Podczas żadnej wigilii na pewno ich nie zabraknie. Część z nas zwykła jeść je w śmietanie, inni w cebuli i jabłku. Lewandowska stworzyła jednak zupełnie odmienny przepis - z nietypowym dodatkiem.

Ania Lewandowska
Ania Lewandowska
Źródło zdjęć: © Getty Images

02.12.2022 | aktual.: 02.12.2022 18:20

"Połączyłam je [śledzie - przyp. red] właśnie z typowo świątecznym aromatem grzybów oraz z nutą cynamonu. Zupełnie nowe wydanie, ale testowana kompozycja smaków okazała się wyśmienita" - napisała na swoim blogu Anna Lewandowska, zdradzając tym samym swój przepis na ten świąteczny przysmak.

Składniki na śledzie z grzybami według przepisu Anny Lewandowskiej:

  • 100 g prawdziwków suszonych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • szczypta cukru kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 10 filetów śledziowych

Sposób przygotowywania śledzi z grzybami

Grzyby zalej wodą i odstaw na półtorej godziny. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni na oliwie z oliwek. Ugotowane grzyby pokrój, dopraw pieprzem, cynamonem, cukrem kokosowym i sokiem z cytryny, a następnie podsmaż. Pokrojone śledzie z sosem grzybowym włóż do słoika na 2 dni.

Tradycyjne świąteczne śledzie według przepisu Olgi Smile:

Jeśli jednak przepis Anny Lewandowskiej jest nie w twoim guście, wypróbuj przepis, który podbił już niejeden świąteczny stół - śledzie według przepisu Olgi Smile, czyli śledzie tradycyjne z cebulą, olejem, liściem, zielem i sokiem cytrynowym.

Śledzie świąteczne tradycyjne – składniki:

  • 8-10 płatów śledziowych ala matias
  • 5 cebul
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liski laurowe
  • około 300 ml oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Śledzie tradycyjne – przygotowanie:


  1. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Przełóż do miski, wymieszaj z kilkoma łyżkami oleju, cukrem, otartą skórka z cytryny i sokiem.
  2. Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Pokrój w kawałki i wymieszaj z cebulą.

Śledzia z cebulką, listkami, zielem i przyprawami włóż do słoika i dopełnij olejem. Odstaw na minimum 24 godziny do lodówki, chociaż - jak twierdzi Olga, najsmaczniejsze są dopiero po 48 godzinach.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (41)