Nie w cebuli i nie w śmietanie. Tak śledzie podaje Anna Lewandowska

Podczas żadnej wigilii na pewno ich nie zabraknie. Część z nas zwykła jeść je w śmietanie, inni w cebuli i jabłku. Lewandowska stworzyła jednak zupełnie odmienny przepis - z nietypowym dodatkiem.

Nie w cebuli i nie w śmietanie. Tak śledzie podaje Anna LewandowskaAnia Lewandowska
Źródło zdjęć: © Getty Images
41

"Połączyłam je [śledzie - przyp. red] właśnie z typowo świątecznym aromatem grzybów oraz z nutą cynamonu. Zupełnie nowe wydanie, ale testowana kompozycja smaków okazała się wyśmienita" - napisała na swoim blogu Anna Lewandowska, zdradzając tym samym swój przepis na ten świąteczny przysmak.

Składniki na śledzie z grzybami według przepisu Anny Lewandowskiej:

  • 100 g prawdziwków suszonych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • szczypta cukru kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 10 filetów śledziowych

Sposób przygotowywania śledzi z grzybami

Grzyby zalej wodą i odstaw na półtorej godziny. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni na oliwie z oliwek. Ugotowane grzyby pokrój, dopraw pieprzem, cynamonem, cukrem kokosowym i sokiem z cytryny, a następnie podsmaż. Pokrojone śledzie z sosem grzybowym włóż do słoika na 2 dni.

Tradycyjne świąteczne śledzie według przepisu Olgi Smile:

Jeśli jednak przepis Anny Lewandowskiej jest nie w twoim guście, wypróbuj przepis, który podbił już niejeden świąteczny stół - śledzie według przepisu Olgi Smile, czyli śledzie tradycyjne z cebulą, olejem, liściem, zielem i sokiem cytrynowym.

Śledzie świąteczne tradycyjne – składniki:

  • 8-10 płatów śledziowych ala matias
  • 5 cebul
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liski laurowe
  • około 300 ml oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Śledzie tradycyjne – przygotowanie:


  1. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Przełóż do miski, wymieszaj z kilkoma łyżkami oleju, cukrem, otartą skórka z cytryny i sokiem.
  2. Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Pokrój w kawałki i wymieszaj z cebulą.

Śledzia z cebulką, listkami, zielem i przyprawami włóż do słoika i dopełnij olejem. Odstaw na minimum 24 godziny do lodówki, chociaż - jak twierdzi Olga, najsmaczniejsze są dopiero po 48 godzinach.

Prosty przepis na śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Już nosi najmodniejszy wzór sezonu. Bluzka to hit dla pań z dużym biustem
Już nosi najmodniejszy wzór sezonu. Bluzka to hit dla pań z dużym biustem
Pojawiają się nocą. Brytyjski ogrodnik mówi, jak się pozbyć
Pojawiają się nocą. Brytyjski ogrodnik mówi, jak się pozbyć
Zachwyci na balkonie. Posadź zamiast bratków
Zachwyci na balkonie. Posadź zamiast bratków
Gdzie wyrzucić styropian? Błąd może słono kosztować
Gdzie wyrzucić styropian? Błąd może słono kosztować
Tak odstraszysz kuny z ogrodu. Wystarczy kilka kropel
Tak odstraszysz kuny z ogrodu. Wystarczy kilka kropel
Rozsyp pod tujami na wiosnę. Nie przegap kluczowego terminu
Rozsyp pod tujami na wiosnę. Nie przegap kluczowego terminu
Mówi o "zbotoksowanych" aktorkach. "Ma nieruchomą twarz"
Mówi o "zbotoksowanych" aktorkach. "Ma nieruchomą twarz"
W jakiej odległości od płotu sadzić tuje? Zasada jest jedna
W jakiej odległości od płotu sadzić tuje? Zasada jest jedna
Dodaj pod koniec gotowania. Nie jadłeś tak dobrego rosołu
Dodaj pod koniec gotowania. Nie jadłeś tak dobrego rosołu
Komunia bez spowiedzi? Możliwa tylko w jednym wypadku
Komunia bez spowiedzi? Możliwa tylko w jednym wypadku
Zniknęła z show-biznesu. Tak wygląda dziś
Zniknęła z show-biznesu. Tak wygląda dziś
Wylej na kostkę brukową. Myjka ciśnieniowa będzie zbędna
Wylej na kostkę brukową. Myjka ciśnieniowa będzie zbędna