Jaka witamina C?
W zdecydowanej większości klinicznych badań nad witaminą naukowcy posługiwali się jej syntetyczną formą. Posiada ona taką samą strukturę chemiczną jak wit. C naturalna, z tym że bez bioflawonoidów, tzw. nośników. W przyrodzie witamina C występuje w połączeniu z kompleksem bioflawonoidów, które nasilają jej działanie w organizmie. Z tego powodu w nowoczesnych preparatach, obok witaminy C naturalnego pochodzenia, znajdują się także bioflawonoidy. Działanie obu składników jest bardziej skuteczne, kiedy są przyjmowane łącznie. Bioflawonoidy nie są witaminami, ale potocznie nazywane są witaminą P. Stanowią grupę naturalnych antyoksydantów, niezwykle rozpowszechnionych w świecie roślinnym. Naturalnym źródłem bioflawonoidów są: owoce dzikiej róży, biała skórka owoców cytrusowych, papryka, gryka i czarna porzeczka. W mniejszych ilościach znajdują się również w brzoskwiniach, wiśniach, winogronach, śliwkach.
Organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować bioflawonoidów, więc ich źródłem musi być pożywienie. Zalecane duże dawki dotyczą witaminy C naturalnej, wyodrębnionej z owoców, np. cytrusów, dzikiej róży.