Co może zwykła kapusta?
Badacze z Medical Research Council w Londynie odkryli, że zawiera indol trójmetylowy, związek, który niszczy komórki nowotworowe.
Obecnie uważa się, że kapusta, tak jak i pozostałe warzywa krzyżowe, zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego. Eksperymenty wykazały, że spożywanie kapusty częściej niż raz w tygodniu poważnie zmniejsza zagrożenie nowotworem piersi i jelita grubego, a dwie łyżki kapusty dziennie chronią przed rakiem żołądka.
Do dwunastki przeciwnowotworowych warzyw zalicza się: brokuły, brukselkę, kapustę, kalafior, rzeżuchę, chrzan, jarmuż, kalarepę, gorczycę, rzodkiew i rzodkiewkę, brukiew, rzepę. Warzywa te zostały nazwane krzyżowymi ze względu na to, że mają czwórdzielne kwiaty.
POLECAMY: * Czy herbata odchudza?*