FitnessNiedoceniany głąb. Kapusta - lek na 100 dolegliwości

Niedoceniany głąb. Kapusta - lek na 100 dolegliwości

Niedoceniany głąb. Kapusta - lek na 100 dolegliwości

Wspaniale chroni przed infekcjami, przeziębieniami, kaszlem, grypą, stymuluje odporność organizmu i produkcję przeciwciał. Lecznicze właściwości ma kapusta w każdej postaci: surowa, gotowana, duszona, kiszona, surówki, sok.

Kapusta najprawdopodobniej wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, znana już ponad 2500 lat p.n.e. Niezwykłe, lecznicze właściwości kapusty wykorzystywali Rzymianie, uważali ją za panaceum na wszystkie choroby. Od XVI wieku, dzięki królowej Bonie, kapusta pojawiła się na polskich stołach.

Pitagoras zalecał codzienne spożywanie surowej kapusty jako środka leczącego choroby nerwowe.
Żeglarze jedli kapustę, by nie dopuścić do szkorbutu. Surową kapustę uważano za środek czyszczący krew i skórę, odtruwający wątrobę, leczący artretyzm, bóle głowy, kaca... i trzeźwiący alkoholików.

Kapusta biała, włoska i czerwona ma zastosowanie na użytek wewnętrzny i zewnętrzny, a lecznicze właściwości mają świeże liście, a także kapusta gotowana, duszona, kiszona oraz surówka i świeży sok.

Autorka "Apteki natury", dr Jadwiga Górnicka, podaje, że z pomocą kapusty leczyć można sto różnych dolegliwości i chorób.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

1 / 9

Co może zwykła kapusta?

Obraz
© Fotolia

W medycynie ludowej kapusta uznawana jest za bezcenny lek naturalny. Stosowana zewnętrznie łagodzi obrzęki, owrzodzenia, zranienia, siniaki. Współczesna nauka potwierdziła lecznicze właściwości kapusty.

Dzięki zawartości siarki wpływa korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Kapusta jest skarbnicą witamin i minerałów, przede wszystkim witamin C i A oraz witamin z grupy B, a także wspomnianej siarki, wapnia, żelaza, potasu.

Dostępna przez cały rok w formie główek lub kiszona. Jest niskokaloryczna - biała kapusta ma 28 kcal w 100 g, a kiszona - 16 kcal. Dzięki błonnikowi szybko zapewnia uczucie sytości.

2 / 9

Co może zwykła kapusta?

Obraz
© Fotolia

Badacze z Medical Research Council w Londynie odkryli, że zawiera indol trójmetylowy, związek, który niszczy komórki nowotworowe.

Obecnie uważa się, że kapusta, tak jak i pozostałe warzywa krzyżowe, zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego. Eksperymenty wykazały, że spożywanie kapusty częściej niż raz w tygodniu poważnie zmniejsza zagrożenie nowotworem piersi i jelita grubego, a dwie łyżki kapusty dziennie chronią przed rakiem żołądka.

Do dwunastki przeciwnowotworowych warzyw zalicza się: brokuły, brukselkę, kapustę, kalafior, rzeżuchę, chrzan, jarmuż, kalarepę, gorczycę, rzodkiew i rzodkiewkę, brukiew, rzepę. Warzywa te zostały nazwane krzyżowymi ze względu na to, że mają czwórdzielne kwiaty.

3 / 9

Co może zwykła kapusta?

Obraz
© Fotolia

Kapusta czerwona zawiera dodatkowo jeszcze antocyjany (odpowiadają za jej charakterystyczną barwę), które są najsilniejszym przeciwutleniaczem. Antocyjany razem z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają ryzyko występowania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów.

Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej.

4 / 9

Co może zwykła kapusta?

Obraz
© Fotolia

Kapusta chroni matkę przed zapaleniem piersi. Gdy piersi stają się ciężkie, twarde jak kamienie, dobrze jest wtedy przyłożyć liście kapusty i na zmianę ściągać pokarm, lub przystawiać dziecko do piersi. Potem wziąć gorącą kąpiel. Piersi po pewnym czasie zmiękną i dziecko będzie w stanie ssać.

Okłady z kapusty przynoszą ulgę w bólach reumatycznych, zwichnięciach, zapaleniach stawów, wodzie w kolanie, w nerwobólach, gośćcu i rwie kulszowej.

Kapusta była wykorzystywana do leczenia ran i zmian w stawach już przez Rzymian.
Zawiera składniki, które zmniejszają obrzęk stawów. Warto jednak dodać, że przykładanie liści kapusty przynosi znaczną ulgę, ale nie leczy podstawowego schorzenia. Trzeba uważać, żeby robiąc okłady nie doprowadzić do odparzenia skóry.

Takie kapuściane okłady doskonale nadają się na obolałe stawy, kręgosłup, opuchnięte, zmęczone i tzw. ciężkie nogi. Mogą być stosowane także przy stanach zapalnych żył oraz przy siniakach. Okłady przynoszą ulgę, jeżeli są regularnie powtarzane.

5 / 9

Co może zwykła kapusta?

Obraz
© Fotolia

W medycynie ludowej okłady z liści kapusty mają zastosowanie w dwóch rodzajach schorzeń: w gośćcowych zmianach stawowych i/lub w głębokich zmianach ropnych, np. torbielach piersi. Okłady wykonuje się na noc, na 6-8 godzin.
Rano liść może być albo suchy i bezzapachowy (przy zmianach stawowych), albo wilgotny o zapachu kiszonej kapusty (przy zmianach ropnych).

Jeśli robimy okład na ranę, liście przed nałożeniem należy zmiękczyć. Najlepiej zamoczyć je na chwilę we wrzątku, albo macerować przez pół godziny w oleju słonecznikowym. Przy skazie limfatycznej i mokrej egzemie najlepsze są kompresy sporządzone z dwóch lub trzech liści gotowanych przez 20 minut w małej ilości mleka wymieszanych z łyżką otrąb. Ciepłe przykłada się na bolące miejsca. Jeśli w jakiś czas po przyłożeniu skóra swędzi lub pojawia się na niej wysypka, należy zrobić okład z oliwy z oliwek.

6 / 9

Co może zwykła kapusta?

Obraz
© Fotolia

Sok z kapusty jest doskonałym środkiem przy owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy, niedokwaśności i nadkwaśności. Może być również stosowany w chorobach dróg oddechowych i strun głosowych.

Powinni go pić chorzy cierpiący na schorzenia wątroby, z obrzękami spowodowanymi zatrzymaniem wody w organizmie. Poleca się jego picie chorującym na kamicę nerkową, cukrzykom i osobom nadpobudliwym.

7 / 9

Co może zwykła kapusta?

Obraz
© Fotolia

W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed szkorbutem. Dzisiaj także kapusta kiszona jest idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu zwłaszcza w czasie jesieni i zimy, kiedy trudniej o świeże owoce i warzywa, i wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie.

Kiszona ma więcej witaminy C niż surowa, a kwas mlekowy, który wytwarza się podczas kiszenia oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, stwarzając idealne warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych, przez co wzmacnia odporność organizmu.

8 / 9

Co może zwykła kapusta?

Obraz
© Fotolia

Kapusta jest również niezastąpionym środkiem przeciwbólowym. Okłady z niej przynoszą ulgę nawet w bardzo silnych bólach nowotworowych, w bólach reumatycznych, gośćcowych i stłuczeniach.

Przy stanach zapalnych korzonków nerwowych stosuje się okłady z prasowanych liści kapusty. Duży liść kapusty prasujemy przez bawełnianą szmatkę i przykładamy do bolącego miejsca. Okład trzymamy ciepło i powtarzamy trzy, a nawet cztery razy w ciągu dnia.

Gorące kompresy z wywaru liści kapusty medycyna ludowa już dawno stosowała w leczeniu nieżytu żołądka (okłady na brzuch) i bronchitów (okłady na piersi), a także przy migrenach i stanach zapalnych zatok czołowych i przynosowych.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

9 / 9

Ranking warzyw i owoców

Obraz

Należy jeść owoce i warzywa, to wiadomo od zawsze. Ale które z nich są najzdrowsze, a które nie wnoszą zbyt wiele do jadłospisu? Naukowcy wreszcie opracowali ranking, który ułatwi wam komponowanie diety.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (6)