Owoce
Owocem, który najczęściej ląduje na ruszcie jest banan. Nie trzeba go obierać ze skórki, wystarczy ją przeciąć na całej długości i delikatnie odsunąć od banana, a następnie ułożyć na grillu na 2-3 minuty. Doskonale smakuje z czekoladą i lodami.
Innym owocem, który idealnie nadaje się na ruszt jest ananas. Owoc należy obrać, pokroić na plastry i wyciąć twardy środek. Następnie moczymy plastry w marynacie. Może to być np. mleczko kokosowe albo miód z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. W wersji z mleczkiem kokosowym przed grillowaniem można plastry delikatnie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Następnie kładziemy ananasa na ruszcie i grillujemy kilka minut. Poznamy, że owoc jest już gotowy, gdy na plastrach pojawią się ciemne pręgi, pozostawione przez kratkę na której leży.