Uczulenie na wino
Czynniki zawarte zwłaszcza w winach owocowych mogą powodować natychmiastowe reakcje, zwykle astmatyczne. Do grupy najsilniej uczulających należą wina czerwone, niezbyt często białe i szampany, a najrzadziej mocne - jak sherry lub porto.
Z duńskich badań wynika, że kobiety, które wypijały więcej niż 14 napojów alkoholowych w tygodniu, były o 78 procent bardziej narażone na rozwój objawów alergii w porównaniu do pań, które piją mniej.
Alergenami mogą być drożdże lub grzyby pleśniowe, powstałe w procesie produkcji lub pod wpływem warunków przechowywania w piwnicy. Siedliskiem grzybów mogą być też korki zamykające butelki z alkoholem.
U wielu osób alergeny winorośli powodują zapalenie spojówek i błony śluzowej nosa. Oprócz alergii wziewnej nie wyklucza się też alergii kontaktowej.
Obecna w winie histamina, również sulfity (środki hamujące fermentację) oraz tyraminy podejrzewane są o wywoływanie anafilaktycznych reakcji, takich jak migrenowe bóle głowy czy zmiany skórne.
Bezpieczne będą trunki robione z ziemniaków (wódka), cukru (rum) i agawy (tequila).