Katar lub kaszel, nagła wysypka, swędzenie oczu, opuchlizna - te objawy doskonale zna każdy alergik. Jeśli nagle się pogłębiają, musisz uważać na dodatkowe, nieoczywiste zagrożenia.
Katar lub kaszel, nagła wysypka, swędzenie oczu, opuchlizna - te objawy doskonale zna każdy alergik. Jeśli nagle się pogłębiają, musisz uważać na dodatkowe, nieoczywiste zagrożenia.
Dla alergika niebezpieczne są rzeczy, których nigdy byśmy nie podejrzewali o drażniące działanie. Czy wywołają reakcję - kichanie, swędzenie oczu, kaszel, zmiany na skórze - zależy od ilości w jakiej są w domu.
Na podstawie huffingtonpost.com/(gabi), WP Kobieta
Uczulenie na wino
Czynniki zawarte zwłaszcza w winach owocowych mogą powodować natychmiastowe reakcje, zwykle astmatyczne. Do grupy najsilniej uczulających należą wina czerwone, niezbyt często białe i szampany, a najrzadziej mocne - jak sherry lub porto.
Z duńskich badań wynika, że kobiety, które wypijały więcej niż 14 napojów alkoholowych w tygodniu, były o 78 procent bardziej narażone na rozwój objawów alergii w porównaniu do pań, które piją mniej.
Alergenami mogą być drożdże lub grzyby pleśniowe, powstałe w procesie produkcji lub pod wpływem warunków przechowywania w piwnicy. Siedliskiem grzybów mogą być też korki zamykające butelki z alkoholem.
U wielu osób alergeny winorośli powodują zapalenie spojówek i błony śluzowej nosa. Oprócz alergii wziewnej nie wyklucza się też alergii kontaktowej.
Obecna w winie histamina, również sulfity (środki hamujące fermentację) oraz tyraminy podejrzewane są o wywoływanie anafilaktycznych reakcji, takich jak migrenowe bóle głowy czy zmiany skórne.
Bezpieczne będą trunki robione z ziemniaków (wódka), cukru (rum) i agawy (tequila).
Zespół alergii jamy ustnej
Katar może być wywoływany niektórymi warzywami i owocami. Ten rodzaj uczulenia określa się jako zespół alergii jamy ustnej (oral-allergy syndrome, OAS). Jak wynika z badań - dotyczy blisko jednej trzeciej osób mających alergię na pyłki.
Objawy występują po spożyciu określonych pokarmów (najczęściej owoców, warzyw, orzechów, przypraw). Początkowo występują po zjedzeniu ich w postaci surowej, z czasem również po ugotowaniu. Istotą choroby jest reakcja krzyżowa między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi. Występuje niemal wyłącznie u chorych z nieżytem nosa i alergią na pyłki (szczególnie brzozy, ale również traw i chwastów).
Dzieje się tak dlatego, że pyłki i białka w produktach żywnościowych są do siebie dość podobne. W efekcie objawy alergii (w tym swędzenie gardła czy jamy ustnej oraz kaszel) mogą zostać wywołane przez białko znajdujące się w skórze np. jabłek, pomidorów i innych warzyw czy owoców. Obieranie ich ze skóry może osłabić symptomy.
Uważaj na kosmetyki
Niektóre szampony, pianki, odżywki i preparaty zwiększające objętość włosów mogą przyciągać pyłki i pogłębiać symptomy alergii. Stosując określone kosmetyki wręcz tworzymy nad sobą chmurę z cząsteczek wywołujących reakcje alergiczne.
Perfumy - to nic innego jak mieszanina setek związków chemicznych. Tylko nieliczne z tych substancji są przebadane na ludziach. Dlatego na temat reakcji jaką powodują zwykle nic nie wiadomo. U osoby z alergią mogą wywoływać, na przykład ból głowy.
Mydła - są także przyczyną alergicznych dolegliwości. Ale to nie, jak większość sądzi, czynnik czyszczący powoduje swędzenie skóry, ale zapachowe dodatki. Drażni mydło przyjemnie pachnące różą, cytryną, sosną.
Świece zapachowe, olejki i kadziedełka
Świece zapachowe z parafiny uwalniają podczas spalania substancje, które mogą powodować podrażnienia dróg oddechowych, alergie, a nawet raka. Uwagę na zagrożenia zwracają niemieccy lekarze pulmonolodzy w oparciu o badania amerykańskich kolegów.
Rhullah Massoudi i Amid Hamidi z Uniwersytetu w Południowej Karolinie dokonali naukowej analizy produktów, które ulegają spaleniu w świecach parafinowych. Znaleźli w ich składzie cały szereg substancji uważanych za rakotwórcze bądź alergizujące, wśród których znalazły się alkany, alkeny, ketony, toluen czy benzol.
Naukowcy twierdzą, że szczególnie narażone na pojawienie się reakcji alergicznych na skórze lub w układzie oddechowym (w tym ataki astmy) pod wpływem substancji uwalnianych podczas spalania świec zapachowych z parafiny są osoby, które reagowały już alergicznie na niektóre substancje zapachowe.
Ostrzegają przed codziennym zapalaniem kilku świec parafinowych, zwłaszcza w zamkniętych pomieszczeniach lub w miejscach o słabej wentylacji, np. w łazience.
Aby móc jesienią i zimą cieszyć się blaskiem świec, warto pomyśleć o zakupie świec z wosku pszczelego lub sojowego, które są zdrowsze od tańszych świec parafinowych. Badania porównawcze wykazały bowiem, że tego rodzaju świece nie uwalniają mogących szkodzić zdrowiu substancji.
Alergicy powinni także unikać zapachów związanych z ich alergią np. ktoś kto jest uczulony na cytrusy powinien unikać palenia kadzideł czy używania olejków o zapachach cytrusowych.
Miejsce pracy partnera
Z badań wynika, że alergicy, których partnerzy pracują w fabrykach, warsztatach samochodowych czy laboratoriach, doświadczają pogorszenia objawów choroby.
Substancje charakterystyczne dla tych miejsc pracy w łatwy sposób są przenoszone do domu i wzmagają kaszel, katar oraz inne symptomy.