Zespół alergii jamy ustnej
Katar może być wywoływany niektórymi warzywami i owocami. Ten rodzaj uczulenia określa się jako zespół alergii jamy ustnej (oral-allergy syndrome, OAS). Jak wynika z badań - dotyczy blisko jednej trzeciej osób mających alergię na pyłki.
Objawy występują po spożyciu określonych pokarmów (najczęściej owoców, warzyw, orzechów, przypraw). Początkowo występują po zjedzeniu ich w postaci surowej, z czasem również po ugotowaniu. Istotą choroby jest reakcja krzyżowa między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi. Występuje niemal wyłącznie u chorych z nieżytem nosa i alergią na pyłki (szczególnie brzozy, ale również traw i chwastów).
Dzieje się tak dlatego, że pyłki i białka w produktach żywnościowych są do siebie dość podobne. W efekcie objawy alergii (w tym swędzenie gardła czy jamy ustnej oraz kaszel) mogą zostać wywołane przez białko znajdujące się w skórze np. jabłek, pomidorów i innych warzyw czy owoców. Obieranie ich ze skóry może osłabić symptomy.