Źródło zdrowia
Skorupka jajka to prawdziwa skarbnica mikroelementów. W 90 procentach składa się z wapnia, ale znajdziemy w niej też żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor, fosfor i chrom. Wielu dietetyków i trenerów zdrowego żywienia przekonuje więc, że skorupki to naturalny suplement diety. Zdziwieni? Struktura węglanu wapnia, z którego są zbudowane, jest podobna do tej występującej w naszych kościach i zębach. Niedobór wapnia może skutkować ich osłabieniem, a co za tym idzie osteoporozą, a także problemami stomatologicznymi. W codziennej diecie nie może więc zabraknąć produktów bogatych w ten pierwiastek – nabiału, ryb, migdałów. To jednak może okazać się za mało. Doskonałym źródłem wapnia są skorupki jaj. Proszek wapniowy zwiększa gęstość kości, stymuluje odbudowę chrząstki stawowej oraz łagodzi bóle reumatyczne. Wspomaga także odchudzanie, ponieważ ogranicza wchłanianie tłuszczu np. z czekolady.