GotowaniePrzepisyNiezwykłe zastosowanie skorupek jaj. Już nigdy ich nie wyrzucisz

Niezwykłe zastosowanie skorupek jaj. Już nigdy ich nie wyrzucisz

Niezwykłe zastosowanie skorupek jaj. Już nigdy ich nie wyrzucisz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Najczęściej lądują w koszu, jednak jak się okazuje, powinniśmy włączyć je do codziennej diety, zwłaszcza w okresie przeziębienia i grypy. Skorupki jaj, bo o nich mowa, to cenny suplement diety, naturalny nawóz i środek czyszczący. Na dodatek możemy je mieć zupełnie za darmo. Niektórzy mogą mieć opory przed ich jedzeniem. Niepotrzebnie. Spożywane w rozsądnych ilościach są bezpieczne dla zdrowia. Bez względu na to, czy są to jajka od kur fermowych czy wiejskich, możemy po nie sięgać bez obaw. Zobaczcie, jak przygotować proszek wapniowy oraz eliksir oczyszczający krew.

1 / 5

Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Skorupka jajka to prawdziwa skarbnica mikroelementów. W 90 procentach składa się z wapnia, ale znajdziemy w niej też żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor, fosfor i chrom. Wielu dietetyków i trenerów zdrowego żywienia przekonuje więc, że skorupki to naturalny suplement diety. Zdziwieni? Struktura węglanu wapnia, z którego są zbudowane, jest podobna do tej występującej w naszych kościach i zębach. Niedobór wapnia może skutkować ich osłabieniem, a co za tym idzie osteoporozą, a także problemami stomatologicznymi. W codziennej diecie nie może więc zabraknąć produktów bogatych w ten pierwiastek – nabiału, ryb, migdałów. To jednak może okazać się za mało. Doskonałym źródłem wapnia są skorupki jaj. Proszek wapniowy zwiększa gęstość kości, stymuluje odbudowę chrząstki stawowej oraz łagodzi bóle reumatyczne. Wspomaga także odchudzanie, ponieważ ogranicza wchłanianie tłuszczu np. z czekolady.

2 / 5

Jak jeść skorupki jaj?

Obraz
© 123RF.COM

Nie musimy oczywiście dodawać ich do jajecznicy czy omletu. Możemy jednak przygotować proszek wapniowy lub eliksir. Wcześniej skorupki należy dokładnie umyć wodą z detergentem i wyparzyć. Skorupki (z błonkami) zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź i rozłóż na blasze do pieczenia. Zostaw na noc do wyschnięcia. Rano wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut. Skorupki zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku. Łyżeczka zawiera od 800 do 1000 mg wapnia. Proszek można dodawać do koktajli, zup, sosów sałatkowych, omletów, a nawet porannej kawy. Wapń zneutralizuje kwasowy odczyn naparu. Dzięki temu będzie on łagodniejszy w smaku i bardziej przyjazny dla żołądka.

3 / 5

Sposób na odporność

Obraz
© iStock.com

Skorupki jajek mogą także wspomóc układ odpornościowy oraz oczyścić krew. Umyj i sparz 6 skorupek. Rozgnieć je, zalej 3 litrami przegotowanej wody i odstaw na 7 dni do lodówki. Pij szklankę tak przygotowanej wody dziennie i pożegnaj się z infekcjami. Możesz dodać sok z cytryny i miód. Kurację powtarzaj co kilka miesięcy.

4 / 5

Bolące stawy? Żaden problem

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli zmagasz się z bólem stawów, również możesz sięgnąć po skorupki jaj. Zawarte w nich cenne substancje takie jak glukozamina, kwas hialuronowy, kolagen oraz chondroityna poprawią stan stawów i przyniosą ulgę. Wyszorowaną i wyparzoną skorupkę pokrusz i wsyp do słoika. Zalej ją octem jabłkowym, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na ok. 2 dni. Po tym czasie skorupka się rozpuści. Miksturę wcieraj w bolące miejsca.

5 / 5

Maseczka do twarzy

Obraz
© 123RF.COM

Jesienią i zimą zmagamy się z problemami z cerą. Skóra jest przesuszona, staje się szorstka i poszarzała. Pojawiają się wypryski. Jak temu zaradzić? Zamiast sięgać po drogie kosmetyki, wypróbuj maseczkę ze skorupek jaj. Umyte i wyparzone skorupki z dwóch jajek rozetrzyj w moździerzu, a następnie wymieszaj z białkiem. Nałóż papkę na oczyszczoną twarz i pozostaw do wyschnięcia. Potem spłucz ciepłą wodą. Skorupki działają jak peeling – usuną martwy naskórek, a zawarty w nich wapń przyspieszy regenerację komórek skóry. Cera stanie się gładka i świetlista.
Zobacz wideo: Jak sprawdzić świeżość jajek

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (66)