Jak jeść skorupki jaj?
Nie musimy oczywiście dodawać ich do jajecznicy czy omletu. Możemy jednak przygotować proszek wapniowy lub eliksir. Wcześniej skorupki należy dokładnie umyć wodą z detergentem i wyparzyć. Skorupki (z błonkami) zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź i rozłóż na blasze do pieczenia. Zostaw na noc do wyschnięcia. Rano wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut. Skorupki zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku. Łyżeczka zawiera od 800 do 1000 mg wapnia. Proszek można dodawać do koktajli, zup, sosów sałatkowych, omletów, a nawet porannej kawy. Wapń zneutralizuje kwasowy odczyn naparu. Dzięki temu będzie on łagodniejszy w smaku i bardziej przyjazny dla żołądka.