Gurmar, czyli pogromca cukru
Zwyczajowa nazwa rośliny – gurmar, pochodzi z języka hindi i tłumaczona jest jako "niszczyciel cukru". Z kolei wywodząca się z greki nazwa botaniczna oznacza „nagą nić”, co nawiązuje do pokroju rośliny, będącej wieloletnim pnączem rosnącym w wilgotnych lasach Indii. Nas interesuje przede wszystkim to pierwsze znaczenie.
Liście "zabójcy cukru" zawierają charakterystyczny składnik – gurmarynę, która ma zdolność blokowania receptorów słodkiego i gorzkiego smaku. Dzięki temu łakocie przestają sprawiać nam przyjemność i naturalnie tracimy na nie ochotę, co sprzyja utracie wagi i zapobiega gwałtownym huśtawkom poziomu cukru we krwi. Ale uwaga, efekt ten u człowieka jest stosunkowo słaby, za to doskonale funkcjonuje u... gryzoni. W roślinie są jednak obecne związki antrachinonowe wspomagające proces odchudzania, wywierając delikatnie działanie przeczyszczające. Ten efekt uzyskuje się już przy dawce 2-4 g na dobę.
Gurmar jest polecany diabetykom, ponieważ posiada działanie przeciwcukrzycowe - między innymi hamuje wchłanianie glukozy z jelita i zwiększa wydzielania insuliny.
ZOBACZ TEŻ:
SKUTECZNA DIETA DLA CIEBIE!