Nowe wspomagacze odchudzania
To nie magiczne środki
Nopal, czyli odchudzający kaktus
Nopal ma słodkie owoce i grube, mięsiste liście. To kaktus z gatunku opuncji (Opuntia ficus indica), który odgrywa ważną rolę w meksykańskiej kuchni. Wykorzystywany jest tu od lat - gościł w jadłospisie mieszkańców od czasów prekolumbijskich, stanowiąc przede wszystkim pokarm ubogich. Ostatnio został zrehabilitowany i trafił nawet na "pańskie" stoły, stając się składnikiem najbardziej wyszukanych dań. Naukowcy znaleźli w nim wiele cennych składników - między innymi witaminy: A, C, B1, B2, B3 oraz minerały: wapń, potas, magnez, krzem, sód i żelazo. Nopal jest także bogatym źródłem błonnika.
Roślina ta znana jest także jako naturalny spalacz tłuszczu, co nie do końca jest prawdą. Owszem,sproszkowane łodygi opuncji stosowane jako suplement diety, pomagają w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi, zapobiegając jego nagłym wahaniom, co w efekcie zmniejsza ochotę na podjadanie słodyczy i kalorycznych przekąsek. Jednak tkanki tłuszczowej nie spalają, posiadają za to zdolność absorbowania tłuszczów w przewodzie pokarmowym, zmniejszając w ten sposób ich wchłanianie. Nopal wspomaga kuracje odchudzające także ze względu na dużą zwartość błonnika oczyszczającego układ pokarmowy i dającego poczucie sytości.