Kwaśny uśmiech
Oprócz soku, który sama możesz odlać ze słoika, na rynku coraz częściej pojawiają się butelkowane soki z kiszonek. Popularne są już te z kiszonej kapusty czy buraka, a także ze specjalną dedykacją dla sportowców, pochodzące głównie z kwaszenia ogórków. Co ciekawe, powstały już mieszanki kiszonych soków, połączone m.in. z owocami, sokiem pomidorowym, chrzanem, gorczycą, a nawet alkoholem. Mogą stanowić samodzielny napój lub być bazą do przyrządzenia koktajli oraz drinków na przyjęcie z przyjaciółmi. Jeśli, jednak najbardziej zależy ci na korzyściach zdrowotnych – zacznij pić naturalnie soki z kiszonek, szczególnie bez wysokoprocentowych dodatków. Nie pomogą we wszystkim, ale z pewnością wzbogacą nieco twoją dietę w witaminy, minerały i żywe kultury bakterii.
Dlatego, zamiast skwaszonej miny, pij kiszone soki i uśmiechaj się na zdrowie.