Sok z kiszonej kapusty
Mity. *Nie oczekuj od soku z kiszonej kapusty, że odchudzi cię i podkręci znacząco metabolizm. Choć zdrowy, nad swoją sylwetką będziesz musiała popracować bardziej intensywnie, ale bez jego udziału. Pamiętaj też, że nie udowodniono jego mocy niszczenia komórek rakowych, dlatego wyłączne leczenie się kiszonym sokiem, nie pomoże. Nie musisz jednak przejmować się, negatywnym oddziaływania na tarczycę, ponieważ badania nie potwierdziły jego zapalnego wpływu na ten narząd.
*Fakty. Kiszony sok może zachować od 60 do nawet 100% witaminy C, która zawarta jest w świeżej kapuście. To ważne dla twojej odporności, ale także, kiedy np. jesteś w ciąży. Wówczas, picie kapuścianego soku, to nie tylko dodatkowe źródło żelaza w twojej diecie, ale przy okazji kolejna porcja witaminy C, wspomagającej jego wchłanianie, również z tabletek, które wtedy przyjmujesz. Badania pokazują ponadto, że sok z kiszonej kapusty może leczyć owrzodzenia całego układu pokarmowego, przeciwdziałać rozwojowi grzybów i wpływać na produkcję przeciwzapalnych substancji w jelitach, wpływających m.in. na detoksykację wątroby. Dostarcza ci także bakterii kwasu mlekowego, które wzbogacają florę jelitową, a ponadto kwasu mlekowego, który sprzyja jej namnażaniu się. Pamiętaj, że sok działa pobudzająco na trawienie, usuwa złogi i toksyny, dlatego nie przesadzaj z jego ilością, bowiem może zadziałać na ciebie zbyt przeczyszczająco. Wystarczy szklanka dziennie, abyś poczuła różnicę i zaczęła czuć się lżejsza.