Kasza manna
Czy wy też potrafiliście siedzieć tak długo nad talerzem porannej kaszy manny, że całkowicie wystygła i dało się ją kroić nożem? To nie lada wyczyn, ale dla małego niejadka bułka z masłem. A wiecie, że z kaszy manny można wyczarować pyszne ciasto bez pieczenia? Wystarczy w garnku zagotować mleko, dodać do niego pół szklanki cukru, połowę cukru waniliowego, pół kostki margaryny, kaszę mannę i kakao, a na koniec wszystko wymieszać i poczekać, aż składniki połączą się. Cały proces powtórzyć, tyle że bez kakao. Na dnie formy poukładać herbatniki, a na nie wylać ciemną masę, na której należy położyć drugą warstwę herbatników i znowu wylać masę, ale tym razem tę bez kakao, kolejna warstwa herbatników, polewa czekoladowa, godzina w lodówce i pyszne ciasto z kaszy manny bez pieczenia gotowe!