Pod lupą naukowców
Coraz więcej badań wskazuje na to, że konkretne produkty mogą wpływać na stan twojej skóry i jej sprężystość. Co watro jeść?
ALOES: Wykazano, że polifenole z zielonej herbaty mogą opóźnić starzenie się kolagenu w twoim organizmie. Podobnie ma działać ekstrakt ze skórek granatu, dodatek ksylitolu do diety czy spożywanie żelu z aloesu przez około 90 dni, w dawkach około 60-120 ml.
OLEJ KOKOSOWY: Naukowcy z Uniwersytetu Kerala w Indiach zaobserwowali wzrost produkcji kolagenu podczas 10-dniowego leczenia ran olejem kokosowym.
CYNAMON: Japońscy uczeni udowodnili, że ekstrakt z cynamonu może zadziałać na ciebie przeciwzmarszczkowo, bowiem ułatwia biosyntezę sprężystej cząsteczki.
JAGODY: Kwas elagowy zawarty m.in. w owocach jagodowych, może zmniejszać uszkodzenia skóry pod wpływem promieni słonecznych i zwiększać jej gęstość, podobnie zresztą jak sulforafan z brokułów.
Także kwasy EPA, z rodziny omega-3, mogą zadziałać ochronnie podczas opalania się, bowiem blokują uwalnianie substancji, które niszczą twój kolagen.