Łosoś
Specjaliści są zgodni: łososia zaliczamy do najzdrowszych gatunków ryb. Jego mięso jest bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak jod, potas, fosfor, fluor, selen, cynk.
Nie da się ukryć, że łosoś to ryba tłusta, ponieważ zawiera aż 14 proc. tłuszczu, na szczęście bardzo korzystnego dla naszego organizmu. To przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 chroniące przed zawałem, obniżające ciśnienie krwi i zwiększające poziom "dobrego" cholesterolu.
Łososiowe tłuszcze są również świetnym wzmacniaczem naszych mięśni. Pomagają zmniejszać mikrouszkodzenia włókien mięśniowych spowodowane treningiem, a łososiowe białka zaspokajają ogromny głód protein, który pojawia się w organizmie po wysiłku, w ten sposób przyspieszając powrót do pełnej sprawności mięśni.