Jęczmień
Zielony jęczmień, a szczególnie ten młody, staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety. To doskonałe źródło nie tylko błonnika, ale też witamin i składników mineralnych. Ma więcej witaminy C niż sok pomarańczowy.
W szklance tych ziaren o lekko orzechowym smaku jest aż 6 g błonnika. Przyspieszają metabolizm tłuszczu w organizmie, obniżają stężenie cholesterolu we krwi, łagodzą bóle żołądka, sprzyjają odkwaszaniu organizmu.
W sklepie można znaleźć go najczęściej w postaci sproszkowanego soku lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Składniki zawarte w proszku są znacznie lepiej przyswajane przez organizm. Warto przygotowywać od czasu do czasu sok z zielonego jęczmienia. Wystarczy rozpuścić proszek w szklance chłodnej wody i zmieszać go ze świeżo wyciśniętym sokiem. Tak przygotowany napój najlepiej pić na pół godziny przed jedzeniem. Proszek można być też zdrowym dodatkiem do jogurtów, zup i owsianek.