Warzywa krzyżowe
To świetnie znane wam brokuły, kapusta, brukselka. Zawierają dużo siarki, stąd charakterystyczny zapach i smak tych warzyw. Coś za coś - to co może nas odrzucać, jednocześnie nadaje tej żywności wspaniałe właściwości - wzmacnia nasze włosy, paznokcie, skórę.
Pełne są składników odżywczych i antyoksydantów, które pomagają ciału pozbyć się toksyn oraz - według niektórych badań - komórek kancerogennych. Niestety, warzywa te powodują również wzdęcia. A wiadomo jak to się kończy...
Najlepiej więc spożywać te warzywa w domowym zaciszu, gdzie ewentualne komplikacje nie utrudnią nam życia towarzyskiego. Można też takie warzywa podgotować, ale nie do końca. To może pomóc zlikwidować nieco odór. Pomocne są także przyprawy: kolendra, szafran lub kminek zwyczajny. Zajmą się sprawą nieprzyjemnego zapachu, a oprócz tego pomogą kontrolować problemy gastryczne. Dzięki temu można opanować kolki, wzdęcia, niestrawność.
(ma)/(mtr), kobieta.wp.pl