Przypalony spód patelni? Potrzebujesz tylko trochę ketchupu
Doczyszczenie porysowanych garnków i patelni może być zmorą. Na szczęście znamy jeden sposób, który nie tylko zawsze działa, ale też jest banalnie prosty. Potrzeba tylko dwóch składników.
16.12.2018 | aktual.: 17.12.2018 11:37
Dno garnka lub patelni lubi się rysować. Zwlaszcza, gdy naczynie jest stalowe lub miedziane. Czasami zwykły detergent nie wystarczy, żeby pozbyć się przypalonych zabrudzeń i rys. Na szczęście jest na to sposób.
Potrzebujemy tylko dwóch składników. Ketchupu i soli. Na porysowany i zabrudzony spód patelni lub garnka nakładamy ketchup i posypujemy solą. Czekamy ok. 5 minut. Bierzemy zwykłą gąbkę do naczyń i porządnie wcieramy powstałą pastę w naczynie.
Po 10 minutach spłukujemy ketchup z garnka lub patelni i wycieramy do sucha. Dzięki temu naczynie będzie lśnić jak nowe, a rysy znikną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Bezbłędny patent na naleśniki. Wystarczy czysta patelnia