Przypalony spód patelni? Potrzebujesz tylko trochę ketchupu

Przypalony spód patelni? Potrzebujesz tylko trochę ketchupu

Przypalony spód patelni? Potrzebujesz tylko trochę ketchupu
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Paulina Brzozowska
16.12.2018 20:28, aktualizacja: 17.12.2018 11:37

Doczyszczenie porysowanych garnków i patelni może być zmorą. Na szczęście znamy jeden sposób, który nie tylko zawsze działa, ale też jest banalnie prosty. Potrzeba tylko dwóch składników.

Dno garnka lub patelni lubi się rysować. Zwlaszcza, gdy naczynie jest stalowe lub miedziane. Czasami zwykły detergent nie wystarczy, żeby pozbyć się przypalonych zabrudzeń i rys. Na szczęście jest na to sposób.

Potrzebujemy tylko dwóch składników. Ketchupu i soli. Na porysowany i zabrudzony spód patelni lub garnka nakładamy ketchup i posypujemy solą. Czekamy ok. 5 minut. Bierzemy zwykłą gąbkę do naczyń i porządnie wcieramy powstałą pastę w naczynie.

Po 10 minutach spłukujemy ketchup z garnka lub patelni i wycieramy do sucha. Dzięki temu naczynie będzie lśnić jak nowe, a rysy znikną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Bezbłędny patent na naleśniki. Wystarczy czysta patelnia

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (14)
Zobacz także