Paluchy zielonej wiedźmy
Składniki: 225 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów, 2 i 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki migdałów (całych), zielony barwnik spożywczy.
Przygotowanie: przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać sól. Cukier puder utrzeć z masłem i dodać roztrzepane jajko. Połączyć ze suchymi składnikami, dodać barwnik i zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut - optymalny czas to około godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, formować palce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy wziąć pod uwagę, że w piekarniku kawałki ciasta nieco urosną). Na końcu dodać migdał w miejsce paznokcia, a małym nożykiem zrobić nacięcia w miejscu zgięć. Piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 200 stopni C.