Krwawa zupka
Składniki: ok. 500- 600g buraczków ze słoika, 1 obrana i pokrojona cebula, 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka cukru, 600 ml gorącego bulionu warzywnego, gęsta śmietana, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: rozgrzej olej na patelni. Cebulę i czosnek podsmaż do miękkości (około 15 minut). Dodaj buraki i wymieszaj. Na patelnię wlej gorący bulion. Gotuj jeszcze około 20-25 minut na małym ogniu. Zmiksuj zupę i dodaj łyżkę cukru. Przed podaniem dopraw do smaku i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Gęstą śmietanę nałóż łyżką na środek, następnie za pomocą wykałaczki rozprowadź po talerzu tak, żeby stworzyła wzór pajęczyny. Podawaj gorące, z pieczywem lub grzankami.