Potworny budyń
Składniki: 1/2 litra mleka 3,2 %, 2 łyżki masła, 1/4 szklanki wody1/2 laski wanilii, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru trzcinowego do dekoracji, 2 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ciasteczka czekoladowe lub biszkopt, pianki marshmallows, polewa czekoladowa.
Przygotowanie: zagotować wodę z masłem i rozciętą laską wanilii. Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut. Wyjąć wanilię. Dolać mleko (1/2 szklanki zostawić ). Wsypać cukier i ponownie zagotować. Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje. Przestudzony przełożyć do naczyń warstwami, pomiędzy pokruszone ciasteczka lub biszkopt. Dodać pianki z polewą czekoladową jako źrenice.